Bubny podzimu

Skoro se až zdálo, že léto letos nepustí podzim ani zimu ke slovu. Říjnové dny vyhřáté sluníčkem jsme trávili užíváním venkovních radovánek a jen v krátkých rukávech plnými doušky nasávali vitamín D.

O to více nás zaskočil náhlý pokles teplot doprovázený šedavou oblohou, skučícím větrem a padající mlhou. Jak praví známé lidové přísloví: „Ani psa by v takovém počasí nevyhnal.“ Listopad zkrátka přišel ve velkém stylu a dává nám jasně najevo, že bubny podzimu již bijí ze všech sil.

Ale ve všem se dá nalézt něco dobrého. Konečně si můžete přečíst tu zajímavou knihu zastrčenou v polici, na kterou zatím nebyl čas, nálada nebo obojí. Přiznejme si, je něco na světě více relaxačního a uklidňujícího, než se zabalit do tlusté, hřejivé deky, uvařit si hrneček teplého bylinkového čaje a zasednout k dobré knize?  Také myslím, že ne. A pokud byste přeci jenom zrovna doma zapomenutou knihu neměli, mám tu pro vás tip a drobnou recenzi na krásné čtivo k pošmournému dni.

Někteří z vás se již možná dovtípili, ostatním prozradím záhy. Tento skvost si přeci nenechám sama pro sebe. Ráda se podělím a připravím tak krásné podzimní večery, co možná největšímu počtu čtenářů.

Ano, poznali jste správně, řeč je o Bubnech podzimu americké autorky Diany Gabaldon, která se proslavila především první knihou z této oblíbené série. Cizinka se stala bestsellerem, podle nějž vznikl také stejnojmenný seriál. Autorka je v první řadě vědkyní, jež se pyšní třemi akademickými tituly. Psaní se začala věnovat až po dvanáctileté profesorské dráze. Jak sama říká, začala psát knihu, aby dokázala především sama sobě, že to dokáže. Máme veliké štěstí, v opačném případě by americká literatura přišla o skvost v podobě historického sci-fi dobrodružného, ale také romantického příběhu Claire a Jamieho Frazerových.

Všechny díly z této série se vyznačují silným příběhem s nádechem romantiky i tragédie.  Stejně jako u předchozích dílů i z tohoto cítíte, že Claire a Jamie jsou spřízněné duše, jež byly určeny jedna pro druhou. Při čtení se přistihnete, jak toužíte ve svém životě jednou nalézt stejně velkou lásku. Tak romantickou, občas bolestnou, avšak neskutečně vášnivou.

Na druhou stranu příběh není pouze o lásce dvou hlavních postav. Ústředním tématem je plánování společné budoucnosti pro Jamieho, Claire a jejich přátele. Manželům Fraserovým se naskytne hned několik možností, jak se začít zabydlovat na novém kontinentu, kde skončili po ztroskotání lodi již v minulém dílu. Vybere si Jamie guvernérovu nabídku na přidělení vlastní půdy nebo kývne své tetičce a stane se správcem její plantáže? Nenapínejte svoji zvědavost a začněte číst, co nejdříve.

Ani Bubny podzimu autorka neochudila o politická témata vztahující se k době kolem roku 1767. Co asi předcházelo americké válce o nezávislost? Nastínila také specifický fenomén Jihu, otrokářství. Neopomněla vylíčit ani vztahy mezi kolonisty a původními obyvateli. Tento historický román má z mého pohledu zkrátka vše.

Pokud jsem vás doposud ještě nezaujala, možná vás přesvědčí alespoň dlouhé popisy krásné a nespoutané přírody. Neprozkoumaná zákoutí Nového světa Diana Gabaldon vykreslila skutečně nádherně. Při čtení doslova cítíte čerstvý horský vzduch, šlapete do kopce spolu s hlavními hrdiny a kocháte se výhledy na zalesněné stráně, které jsou dosud nedotknuté lidskou rukou. Stáváte se součástí děje.

Musím se už začít krotit, nechci vám prozradit příliš a připravit vás tak o napjaté očekávání, jak to vlastně celé dopadne. Takže si oprašte svůj čtenářský koutek, vypněte telefon a ponořte se do děje Bubnů podzimu. Jenom malé upozornění na závěr: vyčleňte si dostatek času, román je vysoce návykový a nelze přestat číst po pár stránkách.

Autor: Klára Javůrková | středa 13.11.2019 7:52 | karma článku: 5,63 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Klára Javůrková

Láska a data

"...byli spolu často jen pro ten pocit, že nejsi sám někde uprostřed noci..." "Byla to taková láska nestálá, byli spolu jen aby data nestála."

27.10.2020 v 18:25 | Karma: 7,15 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Kdo taky miluje výzvy?

Proč se vždycky necháme uvrtat do nové výzvy? Co nás na nich láká? Jsou hnacím motorem našeho života, sportovní kariéry či pracovního nasazení?

23.9.2020 v 20:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 150x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Dopis sobě

Psaní dopisů už dočista vymizelo. V dnešním uspěchaném světě je to příliš zdlouhavá a pracná forma komunikace. Vždyť stačí napsat heslovitou zprávu na messengeru. A není to škoda?

8.5.2020 v 8:53 | Karma: 9,07 | Přečteno: 179x | Diskuse| Osobní

Klára Javůrková

Já, já a zase já

Člověk, který je zahleděný sám do sebe, staví sebe a svoje aktivity vždy na první místo, jedná tak, aby z činů měl prospěch pouze a jenom on, nedívá se napravo nalevo, jde přes mrtvoly.

20.4.2020 v 12:25 | Karma: 16,28 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Jaro v domácím vězení

Sluníčko na nás začíná naplno pouštět své hřejivé paprsky, ptáci už od brzkých ranních hodin pějí ódy, kytičky začínají vykukovat na světlo a zkrátka veškerý život na zemi se má probouzet.

21.3.2020 v 14:31 | Karma: 10,33 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Veřejně píšu slohovky, kde odkládám své myšlenky.

Seznam rubrik