Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez titulu nepřežiješ

Bez vysokoškolského titulu si na trhu práce neškrtneš. Nebudeš mít šanci získat dobré místo, protože dají přednost titulovaným.

Bez vysokoškolského titulu si na trhu práce neškrtneš. Nebudeš mít šanci získat dobré místo, protože dají přednost titulovaným. Maturita v dnešní době nic neznamená, musíš studovat dál. Chceme pro tebe jen to nejlepší a s titulem dosáhneš na mnohem vyšší plat.

Slýchávala jsem tyto fráze tak často, až jsem si je na dlouhý čas vzala za své. A dřela a dřela a dřela. Protože honba za titulem byla hlavně o tom zatnout zuby a nepolevit. V tu dobu jsem byla tak ponořena do snahy získat titul, že jsem opomněla základní důvod jakéhokoliv studia. Lépe řečeno, co by správně MĚLO být základním důvodem, proč věnujeme škole tolik času a energie. A světe div se, ne, nejsou to ta tři písmenka s tečkou před vaším jménem.

Položte si otázku: „Co je smyslem vašeho života?“. Možná se vám zdá příliš filozofická a nicneříkající. Opak je však pravdou. Ručím za to, že každý jedinec si na ni odpoví jinak. I v případě, že by odpověď měla stejný význam, zvolil by odlišná slova či fráze. V tomto odstavci se vás snažím směřovat k pojmu originálnost. Každý jsme originál. Máme jiné tužby, přání, cíle, dovednosti, charakterové vlastnosti a tak bych mohla pokračovat ještě na dalších minimálně pěti řádcích.

Máte svoji odpověď zformulovanou? Bezva. A teď si představte, že k dosažení toho vašeho konkrétního životního cíle titul není nezbytně nutný. Budete i přesto věnovat vysoké škole to nejcennější, co máte? To jediné, co nelze nikdy vrátit zpět? Ano, milý čtenáři, mám na mysli čas.

A tak se stalo, že i po pěti letech věnovaných studiu vysoké školy, pořád v dotaznících zaškrtávám u políčka určeného pro nejvyšší dosažené vzdělání – středoškolské s maturitou. Stále se najdou v mém okolí lidé, v jejichž očích jsem to jednoduše vzdala. Já sama to tak nevnímám, teď už ne. Vydala jsem se zkrátka jinou cestou. Cestou, na které budu spokojenější, šťastnější a ve větší psychické pohodě. Jsem snad bez titulu méněcenným člověkem? I tato otázka často vyskakovala někde ze zákoutí mé mysli. A pokud trápí i některé z vás, věřte, že odpovědí je prosté ne.

Protože frázi, bez titulu nemáš šanci získat dobré místo, jsem postupně přetvořila v jinou. Slušnou práci nezískáš bez snahy, ochoty pracovat na sobě a učit se danou činnost vykonávat. Občas vám dokonce postačí chodit na pracoviště s úsměvem na tváři. Věřte, že zákazníci i kolegové to ocení. Dle mých zkušeností je to mnohdy víc, než mít dva tituly před jménem, dva za ním a kyselý výraz ve tváři korunovaný protáčejícíma se očima kdykoliv po mně někdo něco chce. Že jste už takového inženýra taky potkali?

Abychom měli jasno, rozhodně se teď nesnažím shodit ty z vás, co titul mají. V žádném případě. Dokonce titulované velmi obdivuji a uznávám, že jsou profese, které lze bez něj vykonávat jen stěží. Tyto řádky vznikly kvůli podpoře a uklidnění pro ty, co svá studia taktéž nedokončili nebo o jejich předčasném ukončení přemýšlí.

Byla jsem tam taky. Na tom místě, kdy mezi sebou soupeří dvě odlišné myšlenky. Díky první z nich nechcete zklamat rodinu, lidi, kteří ve vás věřili a podporovali vás. Když se vydáte za jejím hlasem, budete si moct odškrtnout zažitý ideál úspěchu. Dokončená vysoká škola. Na druhé straně číhá nebezpečí, neznámo, zkrátka neprozkoumaný prostor. Ale jak zjistíme, zda tam nečeká něco zajímavějšího? Souhlasím, můžou tam být pády, fiaska a neúspěchy. Pravděpodobně se setkáte i s nimi. Vykoupeny jsou však pocitem sebenaplnění v momentě, kdy se vám vlastním přičiněním dostane pochvaly a uznání za to, co děláte nebo jak to děláte. I bez zmiňovaných tří písmenek s tečkou.

Autor: Klára Javůrková | pondělí 25.11.2019 12:59 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Klára Javůrková

Láska a data

"...byli spolu často jen pro ten pocit, že nejsi sám někde uprostřed noci..." "Byla to taková láska nestálá, byli spolu jen aby data nestála."

27.10.2020 v 18:25 | Karma: 7,15 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Kdo taky miluje výzvy?

Proč se vždycky necháme uvrtat do nové výzvy? Co nás na nich láká? Jsou hnacím motorem našeho života, sportovní kariéry či pracovního nasazení?

23.9.2020 v 20:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 150x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Dopis sobě

Psaní dopisů už dočista vymizelo. V dnešním uspěchaném světě je to příliš zdlouhavá a pracná forma komunikace. Vždyť stačí napsat heslovitou zprávu na messengeru. A není to škoda?

8.5.2020 v 8:53 | Karma: 9,07 | Přečteno: 179x | Diskuse| Osobní

Klára Javůrková

Já, já a zase já

Člověk, který je zahleděný sám do sebe, staví sebe a svoje aktivity vždy na první místo, jedná tak, aby z činů měl prospěch pouze a jenom on, nedívá se napravo nalevo, jde přes mrtvoly.

20.4.2020 v 12:25 | Karma: 16,28 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Klára Javůrková

Jaro v domácím vězení

Sluníčko na nás začíná naplno pouštět své hřejivé paprsky, ptáci už od brzkých ranních hodin pějí ódy, kytičky začínají vykukovat na světlo a zkrátka veškerý život na zemi se má probouzet.

21.3.2020 v 14:31 | Karma: 10,33 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Veřejně píšu slohovky, kde odkládám své myšlenky.

Seznam rubrik